... alebo ako sa hráme, tvoríme, varíme, vandrujeme a žijeme.

nedeľa, 2. októbra 2016

Jablkové orgie :-)

Jabĺk máme toooľko, že napriek tomu, že ich jeme denne a veru nie len jedno,  nestíhame ich ani jesť a spracovaváť bez toho, aby niektoré nestihli nahniť.  

JABLKOVÁ ŠŤAVA
 Noo nevadí, ani nahnité jabĺčka u nás nevyjdu na zmar, vďaka nášmu odšťavovaču. A keďže je to odšťavovač, len takej pomenšej kvality, dávam do neho jabĺčka očistené a aj odšupkované.... a to je vám hotový zázrak, lebo z tej čistej drte, (ktorú inak vyhodíte ak má aj jadierka a šupky), sa dá ďalej čarovať :-)


A my sme teda z tej drte, čo ostala v odšťavovači z jabĺčok čarovali, čarovali a vyčarovali ...

JABLKOVO-OVSENÉ KOLÁČIKY 
Potrebovali sme jablkovú drť... myslím, že rovnaký efekt urobí to, ak jabĺčko nastrúhate a potom pomixujete ručným mixérom spolu s jedným banánom. Pridáme jemné ovsené vločky a potom už to, čo komora, špajza či skrinka dá.


V našom prípade sme k ovocno- ovsenej zmesi pridali, nasekané oriešky, hrozienka, trochu medu a kokos.


Tak už stačí zmes len napatlať do požadovaných tvarov (najlepšie placiek) na plech vystlaný papierom a potom na 180 stupňoch piecť cca 15 minút.


Počas toho, ako sme s jabĺčkami pracovali si Adamko všimol, ako rýchlo po rozkrojení hnednú. Jeho reakciou bolo, že sú už pokazené a nemôžeme ich do odšťavovača dať. A tak prišla správna chvíľa na to, ukázať si ako to s tým hnednutím naozaj je.


POKUS
Potrebujeme: - jablko -citrónová šťava -tanierik
Čo sa deje s jabĺčkom po rozkrojení a ponechaní na vzduchu? Rozkrojili sme jabĺčko na polovicu, jednu polovicu sme nechali tak a druhú Adamko natrel citrónovou šťavou. Potom sledoval čo sa bude diať. Už po pár minútach, začalo nenatreté jabĺčko hnednúť, vďaka látkam, ktoré obsahuje a tie pri kontakte s kyslíkom zreagujú a zafarbia reznú plochu jabĺčka na hnedo.



Jabĺčka sme si označili nálepkami (žltá pre citrónové jablko) a tomto "pokuse" sa dá krásne vysvetliť, prečo druhé citrónovou šťavou potreté jabĺčko nehnedne. Zapríčiňuje to kyselina citrónová, ktorá tejto reakcii šikovne zabráni.



Po dvoch hodinách, vyzerajú jabĺčka takto :-) nechali sme ich odpočívať ešte aj na noc, aby sme videli aký rozdiel to urobí a zajtra ich zjeme, ako povedal Adamko.
Úspešný štart do nového týždňa prajem.
M.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára