... alebo ako sa hráme, tvoríme, varíme, vandrujeme a žijeme.

streda 29. novembra 2017

Cestujúce hrozienka



Už ste niekedy videli cestujúce hrozienka? Ak nie, skúste si ich vyrobiť doma, potrebujete k tomu  sódu a hrozienka. Okrem toho sa zídu aj soľ, cukor, voda a štyri poháre, do ktorých sme si s Adamkom urobili rôzne roztoky. Vodu so soľou, vodu s cukrom, sódu a do posledného sme naliali obyčajnú vodu. Teraz už stačilo do každého pohára vhodiť niekoľko!!! (najlepšie jedno, lebo my sme to v zápale experimentovania prehnali a museli sme pokus opakovať :-)) hrozienok a pozorovať čo sa bude diať.





Tu ale chcem podotknúť, že na to, aby sa niečo začalo diať, to chcelo čas. My nedočkavci sme si mysleli, že hrozienko vhodíme a hurááá zázrak. No najprv len všetky bezradne popadali na dno a ležali. Ležali a ležali a Adamko sa už i ošívať začal a veru aj zosmutnel, že sa nič nedeje. A tak sme si šli dať olovrant s tým, že teda pokus nevyšiel... ale čuduj sa svete. Keď sme boli s plnými bruškami pokus skontrolovať, diali sa veci nevídané....

Obyčajná voda-  hrozienka padli na dno a začali pomaly zväčšovať svoj objem.


Soľ- hrozienko ostalo na hladine soľného roztoku a bolo soľou krásne nadnášané, stane sa tak preto, že rozpustením soli vo vode sa zväčší jej hustota a zväčší sa aj vztlaková sila, ktorá pôsobí na hrozienko. Táto sila je väčšia ako gravitačná sila a teda vytlačí hrozienko na hladinu. To isté sa udeje aj s nami pri kúpaní v Čiernom mori, či v Podhájskej u nás na Slovensku, kde je prírodná termálna voda s takým obsahom soli, že sa v nej dá sedieť bez ďalšej opory.


Cukor- my sme použili hnedý, preto je tá voda sfarbená, hrozienka opäť popadali na dno a tiež sa začali zväčšovať.


Sóda- pred nami sa uskutočnilo hotové divadlo... hrozienka začali po istej chvíli cestovať hore a dole. hcelo to svoj čas, kým sa poriadne obalili bublinkami a tie ich potom vyniesli na hladinu. Na hladine sa zbavilo bubliniek a zase pomaly klesalo na dno. A tak stále dookola. Paráda, to bolo radosti a veselosti, že to nakoniec vyšlo.


Ak si chcete podobný pokus urobiť doma aj vy, tu je zopár rád, aby ste predišli sklamaniu ako my na začiatku:
- sóda, by mala obsahovať čo najviac oxidu uhličitého, aby sa obaľovanie hrozienok bublinkami urýchlilo,
- hrozienka treba vyberať skôr menšie ako väčšie, aby ich bublinky vládali vyniesť, tiež sa tým pokus urýchli, keďže ich obalia rýchlejšie,
- hrozienko skúste najprv jedno, nie ako my za plnú hrsť, pretože ak je ich priveľa, navzájom si kradnú bublinky :-)
- roztoky treba urobiť poriadne silné, hlavne ten slaný, aby sa hrozienka udržali na hladine
- nachystajte si trpezlivosť a potom sa už len bavte.


Prajem pekný deň.
M.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára